HTML

elevenmertek

hétköznapi, embereket érdeklő, érintő közérdekű témákról amivel találkozom magam is

Friss topikok

Címkék

Hol az igazság végre?

2012.03.20. 11:43 elevenmertek

Az állambiztonsági múlt rendezésére a rendszerváltás óta rengeteg próbálkozás volt, legutóbb az LMP-s Schiffer András tett javaslatot. A politikus szerint az emberek kíváncsiak arra, hogy a politikai elitből kik érintettek az ügyben és végre pontos képet szeretnének kapni arról, hogy a túlélő állambiztonsági hálózatok "hogyan szőtték át" 1989-et követően a privatizáció folyamatát, a rendszerváltó pártokat és a média gépezetét. Javaslatát azonban február 20-án leszavazta a kétharmados többség, bár 24 fideszes, köztük Gulyás Gergely igent mondott a tervezetre, 28 kormánypárti képviselő - mások mellett Wittner Mária - pedig tartózkodott. Orbán Viktor ezt követően közölte, hogy az ügynökmúlt feltárásáról vita folyik a frakcióban és megfelelő javaslatokkal később tudnak előállni. A kérdés tegnap került a kormánypárti frakció napirendjére azt követően, hogy Lázár János, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője szombati interjújában Schifferre utalva azt mondta: "Egyenesen pofátlannak tartjuk, hogy a Kádár-rendszer egyik vezető diplomatájának, egy kommunista kollaboránsnak a leszármazottja terjeszti be az LMP javaslatát". Az ökopárt politikusa erre a hétvégén úgy válaszolt: "Lázár János lesüllyedt a csatorna mélyére".

A kommunista diktatúra minden bűnét fel kell dolgozni - fogalmazott Lázár a tegnapi frakcióülés után. Azt is mondta, hogy a Fidesz semmit sem akar és semmit sem fog eltitkolni a polgárok előtt. Bejelentette, hogy a Nemzeti Emlékezet Bizottsága, amely állami intézmény lesz, még ebben a parlamenti ülésszakban megalakul.
Schiffer András újságíróknak azt mondta: "a Fidesz, úgy látszik, azért váltott át a mocskolódásra az elmúlt hetekben az ügynöktörvény kapcsán", mert ezzel az "egészen alpári kommunistázással és mocskolódással" kívánják az antikommunista szavazók figyelmét elvonni arról, hogy a párt valójában szőnyeg alá söpri az állambiztonsági múlt kérdését. Hozzátette, az LMP üdvözli a testület felállítását, de sajnálatosnak nevezte, hogy ahhoz az LMP illetve az ellenzék "nyomása" kellett. (Ez utóbbi állítást később a Fidesz visszautasította). Schiffer annak a reményének is hangot adott, hogy amikor független személyiségeket kérnek fel tagnak, akkor "nem Pozsgay Imrében és a hozzá hasonlóan szakavatott Szűrös Mátyásban gondolkodnak". A szocialisták egyébként támogatják, hogy parlamenti vitanap foglalkozzon az ügynöküggyel, az MSZP-s képviselők ezért aláírják az erre vonatkozó LMP-s kezdeményezést - tudatta Mesterházy Attila. (Schiffer András múlt kedden jelentette be, hogy az LMP politikai vitanapot kezdeményez az állambiztonsági múlt feltárása ügyében.) Az MSZP elnök-frakcióvezetője azt is elmondta: szolidárisak Schifferrel, megengedhetetlennek tartják ugyanis, amit Lázár a felmenőiről mondott.
Ungváry Krisztián történész tegnap az Indexnek azt mondta: a bizottság felállítása szép, de másról szól, mint ami a probléma lényege. Jogszabályt kell módosítani arról, hogy kiről lehet kijelenteni, hogy hálózati személy volt, hiszen a jelenleg hatályos jogszabály alapján gyakorlatilag senki sem nevezhető annak.

 

F.Á. / Népszava

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elevenmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr924327933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása