HTML

elevenmertek

hétköznapi, embereket érdeklő, érintő közérdekű témákról amivel találkozom magam is

Friss topikok

Címkék

„Copy-paste” bajnokok: Schmitt Pál tekintélye végképp oda : 4. rész

2012.01.13. 15:07 elevenmertek

Schmitt Pál tekintélye végképp oda

"Az ország jelenleg legnépszerűbb politikusának sztorija elsősorban arról szól, hogy egy a feladatára alkalmatlan ember miként tudja nevetségessé tenni magát szinte minden lépésével az ország első közjogi méltóságaként.” Forr a levegő Schmitt Pál és legújabb botránya körül.

Hargitai Miklós – Szalay Tamás Lajos| NOL| 2012. január 12. |

„Copy-paste” bajnokok

Nem Schmitt Pál az első vezető politikus, aki plágiumbotrányba keveredik. Nemrég az ukrán államfő Viktor Janukovicsot gyanúsították meg, hogy az angol nyelven kiadott „Opportunity Ukraine”, azaz „Ukrajna esélye” című könyvének egyes fejezetei kísértetiesen hasonlítanak parlamenti beszédekre, újságcikkekben leírtakra és egy főiskolai szakdolgozatra. Az ukrán elnöki hivatal elutasította a vádakat és szégyenteljes lejáratókampánynak nevezte azokat. A balhét végül a könyv fordítója „vitte el”, aki közleményben kért elnézést, amiért a lábjegyzetek többségét azért törölte, hogy élvezetesebbé tegye a kötetet. 

Kart-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter – akit a sajtóban helyenként „copy-paste bajnoknak” neveztek – viszont tavaly tavasszal kénytelen volt lemondani, amiért kiderült: doktori disszertációjában száz oldalnyi másolt anyag szerepelt, az eredeti szerzők feltüntetése nélkül. Az egyetem meg is vonta tőle a jogi doktori fokozatot, Guttenberg pedig szégyenében lemondott. „Életem legnagyobb butaságát követtem el, de nem szándékosan másoltam át az oldalakat. A másoláshoz egy kaotikus munkafolyamat vezetett, túlságosan önhitt voltam, hogy belássam, a doktori disszertációm elkészítését fel kellett volna adnom”, nyilatkozta később egy interjúkötetben.

Ugyancsak megfosztották tavaly doktori címétől Silvana Koch-Merin német liberális politikusnőt, aki szintén „másolási” botrányba keveredett a doktori dolgozata kapcsán, neki a pártbéli funkcióiról is le kellett köszönnie. Az eduline.hu egyik összesítése szerint az elmúlt években több mint száz politikus volt kénytelen lemondani valamely tisztségéről, mert diplomabotrányba keveredett.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elevenmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr703542840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása