HTML

elevenmertek

hétköznapi, embereket érdeklő, érintő közérdekű témákról amivel találkozom magam is

Friss topikok

Címkék

Amit kevesen tudnak az sms-ről, megelőztük benne Japánt

2012.05.09. 17:13 elevenmertek

2012. május 08., kedd, 11:50 • Utolsó frissítés: 2012. május 08., kedd, 11:58
Szerző: Balogh Csaba

 

Eredetileg 128 karakteres ötletként indult, végül 160 karakterbe zsúfolható sikertörténet lett belőle. A 20 éves sms-t mára több mint 4 milliárd ember ismeri és használja.Az sms a legtöbb kommunikációs lehetőséghez képest olyan egyszerűnek tekinthető, mint a faék.Eredetileg 128 karakter lett volna

A rövid szöveges üzenet megalkotója két éve a Los Angeles Times-nak mesélt arról, hogy az eredeti elképzelések szerint 128 karakter fért volna bele egy sms-be. Friedhelm Hillebrand csapatának végül némi “cenzúra” (bizonyos karakterek tiltása) után sikerült további 32 karakternyi helyet csinálnia, így lett végül 160 karakteres az sms.

Az első sms

Az első ilyen formátumú üzenetet 1992. december 3-án küldte el az Egyesült Királyságban a Vodafone GSM hálózatát használó Neil Papworth. Az sms-t számítógépről küldte, a címzett azonban már a Vodafone ötödik alkalmazottja, Richard Jarvis, illetve az ő Orbitel 901-es mobilja volt. Az ünnephez képest kissé korai üzenet a következő volt: Boldog karácsonyt.

Egy átlag amerikai tini 3417 üzenetet küld/fogad

A Nielsen legfrissebb adatai szerint egy 13-17 éves amerikai tinédzser átlagosan 3417 szöveges üzenetet küld/fogad havonta. Bár ebben a számban már benne van a multimédiás elemekkel bővített sms, azaz az mms is, ennek népszerűtlensége miatt valószínűsíthető, hogy az üzenetek többsége szimpla sms.

Havonta küldött sms-ek száma, nemenkénti és korosztályonkénti lebontásban (USA)

Fotó: Nielsen

Megelőztük benne Japánt

Míg itthon már 15 éve természetes, hogy a másik szolgáltatóhoz tartozó ismerősünknek is tudunk sms-t küldeni, Japánban korántsem ennyire megszokott a dolog: a mobiljukon is inkább e-mailező szigetországiaknak tavaly nyár óta még egy évük sem volt arra, hogy hozzászokjanak. Magyarországon 1997 áprilisában egyezett meg a Westel 900 és a Pannon GSM, Japánban 2011. június 13. óta van szolgáltatói hálózatokon átívelő sms-küldési lehetőség.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elevenmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr704498682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása