HTML

elevenmertek

hétköznapi, embereket érdeklő, érintő közérdekű témákról amivel találkozom magam is

Friss topikok

Címkék

Következetes megújítási program, hatékonyságjavulás, lendület a finanszírozásban

2012.05.09. 18:09 elevenmertek

 Összefoglaló a közgyűlés második munkanapjáról

Az MTA 183. közgyűlésén a tagok nagy többséggel fogadták el az intézmény 2011. évi tevékenységéről szóló valamennyi beszámolót. A dokumentumok számot adtak az MTA történetében rendkívüli, a hatékonyabb intézményi működést megalapozó elmúlt egy év döntéseinek folyamatáról, bemutatták a köztestület, a kutatóhálózat és a költségvetési fejezet irányítását ellátó Titkárság munkájának eredményeit. A Közgyűlés döntött a vagyongazdálkodási irányelvek módosításáról, egy új szemléletű komplex vagyongazdálkodási portfólió kialakításáról, amelyben kiemelt jelentőségű a szellemi vagyon megőrzése, gyarapítása.

A 183. közgyűlés második napján Pálinkás József elnöki tájékoztatójában kiemelte a decemberi rendkívüli közgyűlésen az intézményhálózat megújításáról hozott határozatok jelentőségét, amelyek alapján 2012. január 1-jével – minden jogi és adminisztratív előírásnak eleget téve – 58 költségvetési szerv helyett 23 intézményben folytatódott zökkenőmentesen a munka. A megújítási programhoz kapcsolódó intézkedések 2011-ben összesen 415 millió Ft, 2012-ben 865 millió Ft megtakarítást eredményeztek. "A szervezeti integrációt követően egyrészt tovább javult a méretgazdaságossági előnyök kihasználása, másrészt tervezett formában megkezdődött a fizikai kapacitások, létesítmények korszerűsítése, a megújítási program második szakaszában tervezett feladatok megvalósítása" – értékelte az első eredményeket Pálinkás József.

   Az Akadémia 2011. évi gazdálkodása a nehezedő gazdasági helyzet ellenére kiegyensúlyozott volt: évközi átcsoportosításokkal, az adminisztrációs költségek csökkentésével sikerült biztosítani a tárgyévi feladatok finanszírozását. A létszámcsökkentésből adódó intézkedések kompenzálták az évközi költségvetési zárolást, így az intézetek kutatási forrása nem csökkent.

    Az Akadémia 2011-ben az előző évivel azonos összeggel, 63,5 milliárd Ft-tal gazdálkodott, ami romló államháztartási környezetben jelentette a finanszírozás "szinten tartását". A fejezet költségvetési támogatása 34,7 milliárd Ft volt, amelyhez 27,2 milliárd Ft intézményi bevétel társult. A források cél szerinti felhasználását az alábbi diagram szemlélteti.


   Az átgondolt koncepción alapuló szerkezeti megújítást követően a kormány a 2012. évben mintegy 30%-os forrásbővüléssel járult hozzá olyan új programok elindításához vagy korábbi sikeres kezdeményezések kiterjesztéséhez, amelyek képesek hosszú távon megalapozni Magyarország egyetlen főhivatású kutatóintézet-hálózatának kiválóságon és versenyképességen nyugvó jövőjét. A bővülő források lehetőséget biztosítanak a kutatási infrastruktúra érdemi – 2,0 milliárd Ft összegű – fejlesztésére, a Lendület program bővítésére, valamint új akadémiai kutatócsoportok indítására. Az OTKA támogatási keretének 40%-os bővülése – évek óta tartó stagnálás után – a felfedező kutatások legnagyobb hazai pályázati rendszerét élénkíti.

    "A központi költségvetésből fenntartott szervezetektől elvárt gazdálkodási hatékonyság megköveteli az akadémiai költségvetési fejezet stratégiai tervezését, és az eddigieknél aktívabb vagyongazdálkodást" – hangsúlyozza az elnöki beszámoló.

    A Közgyűlés elfogadta a Magyar Tudományos Akadémia Vagyongazdálkodási irányelveinek módosításáról szóló indítványt, amelynek megváltoztatására elsősorban az intézményhálózat megújításával összhangban kialakult új vagyongazdálkodási célok teljesülése végett van szükség. A módosítás új szemléletű, komplex vagyongazdálkodási portfólió kialakítására irányul, amely a szellemi és a materiális vagyont egységben kezeli, összhangban az MTA elnökének Stratégiai Tanácsadó Testülete által a megújítás végrehajtásához tett ajánlásaival.

    Az Akadémia szellemi tulajdonának hasznosításában az összakadémiai, a kutatóhelyi és az egyéni kutatói érdekek méltányos összeegyeztetéséből kiindulva kell érvényesíteni az iparjogvédelmi, illetve szerzői jogi védelem alatt álló szellemi alkotások között fennálló különbségeket. Az MTA központi szervezete és az akadémiai kutatóhelyek közös feladataként határozták el egy olyan innovációs rendszer kialakítását, amelynek küldetése, hogy az intézményrendszer számára tervezhetővé, hatékonyan menedzselhetővé és hosszú távon gazdaságossá, a kutatók számára pedig reálissá tegye a kutatóhelyeken létrehozott szellemi alkotások védelmét és hasznosítását. forrás:MTA

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://elevenmertek.blog.hu/api/trackback/id/tr914498802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása